Barion Pixel
Asszertív Tréning

Buen Camino II. rész

Asszertív Tréning Szerző: Jekkel Orsolya
Tréner, coach, egyetemi óraadó, utazó

Buen Camino I.

Még 6+1 dolog, amit 2022-ben tanultam:

 1. Könnyen és egyszerűen.

Az Asszertív Tréning weboldalt 2020 novemberében kezdtük és 2022 májusában készült el. Az elején még a feladat gondolatától is rossz kedvem lett.

Nagyon sok a részlet, amit utálok (erősen N-es személyiség vagyok), ennek megfelelően be is vonzottam azt, hogy nagyon nehéz és borzalmas ez a feladat és az is volt. Amikor egyszer már majdnem azt hittem, hogy kész van, akkor hirtelen az egészet újra kellett kezdeni egy másik rendszerben.

Amikor rájöttem arra, hogy teljesen feleslegesen fizettem ki egy teljes weboldal elkészítését, akkor végre megtanultam, hogy „Nem akarásnak nyögés a vége”.

 

A gépemen átraktam minden fájlt a „Szeretem csinálni” mappába és onnantól kezdve könnyen és egyszerűen fejlődött és épült fel a weboldal.

A gondolataimból lesznek az érzéseim, aminek köszönhetően a helyzethez való hozzáállásomon keresztül alakítom saját magam a történéseket. Amikor azt érzem, hogy ez nagyon nehéz lesz, akkor mindig eszembe jut, hogy nézzek ki a saját dobozomból, váltsak nézőpontot, vizsgáljam meg kívülről a helyzetem. Ilyenkor mindig találok egy olyan megoldást, ami sokkal jobb, mint amik eddig eszembe jutottak és könnyen és egyszerűen tudom kivitelezni.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, csak nézőpontot kell váltanom.

Azt is megtanultam, hogy a részletekhez való hozzáállásomon is tudok pozitív irányba változtatni, ha fontos az adott feladat. Igaz számomra nagyobb energia, de ha szeretném, meg tudom tenni.

 

      2. Ne ítélj!

2022 nyarán majdnem nagyon sok élménytől és tanulástól fosztottam meg saját magam azáltal, hogy előítéletek voltam bennem. Előtte azt gondoltam, hogy ezzel én már dolgoztam, én már nem vagyok előítéletes, de kiderült, hogy mégis volt még bennem.

Akkor megtanultam, hogy előítéletmentesen sokkal szebb az élet.

Később arra is rájöttem, mennyire fontos, hogy a saját magammal szembeni előítéleteken is dolgozzak. Amikor túl magas elvárást támasztok saját magammal szemben, az egy előítélet. Amikor dühös vagyok magamra vagy másokra, az is egy előítélet. Amikor dühös vagyok, akkor tehetetlennek érzem magam, mert azt gondolom, hogy nincs hatásom a végkimenetelre.

Amikor megértettem azt, hogy én vagyok a felelős az életemért, az nagyon sokat segített abban, hogy az ilyen jellegű gondolatokat, ezáltal érzéseket el tudjam engedni és sokkal szabadabbnak érezzem magam.

 

      3.    Mások mit szólnak?

Régebben is sokat nevettünk már az azon a barátaimmal, hogy én mindig úgy éltem az életem, hogy a figyelmemnek csak kis része volt azon, hogy mások mit fognak majd szólni ahhoz, ha ezt meg ezt csinálom.

Finisterrében rájöttem arra, teljesen felesleges ezzel foglalkozni, mert az egy feltételezés.

Itt feltehetném a már híressé vált kérdést „Tisztelettel kérdezem azoktól, akik úgy élték le az életüket, hogy „mit szól majd a falu népe?”, hogy végül mit szóltak?"

 

      4.    A pozitív visszajelzés hatalma.

A pozitív visszajelzést mindig nagyon értékes eszköznek tartottam, viszont 2022-ben valahogy sokkal többet kaptam, mint előtte és mivel gyakorlatban tapasztaltam, hogy milyen jó, emiatt én is sokkal többet adtam, ami pozitív irányba terelte a kapcsolataimat.

Amellett, hogy másoknak is, saját magamnak is többet adtam. Mindig adtam magamnak pozitív visszajelzést, amikor rossz kedvem volt. Amikor például Burgosban felszálltam a buszra, akkor nagyon büszke voltam magamra, hogy addig elgyalogoltam és amiatt pedig kifejezetten, hogy gyulladt bokával is ilyen sokáig kitartottam, viszont ott volt az ideje, hogy változtassak. Ennek köszönhetően megjött az erőm és ismét élveztem a gyaloglást 2 nap pihenő után.

 

      5.    A siker az egyetlen utam.

Amikor rájöttem arra, hogy minden, ami velem történik, azért én vagyok a felelős, akkor úgy döntöttem, hogy ha én vezetem a saját életem hajóját, akkor nem engedem, hogy más irányba sodorjon a szél.

Ez erőt adott, mindig tudtam, hogy jó fog történni, mert bíztam ebben.

Vagy tanultam, vagy kiléptem a komfortzónámból, vagy elkezdtem máshogy csinálni, aminek köszönhetően folyamatosan sikerek keresztezik az utam.

 

     6.    Erőforrások.

Tudom saját magamról, hogy mivel vizuális vagyok, ezért nekem a képek, feliratok nagyon nagy erőforrások tudnak lenni. Tudatosan tele van a környezetem vizuális erőforrásokkal (képek, tárgyak, feliratok).

 

+1 Álmodj!

Egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy 2023-ban ilyenkor ismét Spanyolországban leszek.

Decemberben, amikor megvettem a repülőjegyet saját magam karácsonyi ajándékaként, még azt láttam reálisnak, hogy egy hetet tudok maradni.

Január elején még kérdéses volt, hogy egyáltalán tudok-e jönni, akkor csak egy álom volt számomra az, amit ma már biztosan tudok, hogy 3 hétig leszek Spanyolországban. 

Január elején, amikor el voltam keseredve, mert attól féltem, hogy nem fogok tudni elindulni, azt mondtam magamnak, hogy ebből elég! Azzal, hogy ettől félek, nem fogok előrébb jutni.

Ahol a figyelmem, ott a világom!

Elkezdtem az előttem álló feladatokkal foglalkozni és nem gondolkoztam azon, hogy tudok-e majd menni. Csak azon volt a figyelmem, hogy mindent megoldjak. Amikor azt éreztem, hogy nagy és bonyolult a feladat, akkor eszembe jutott, hogy „Könnyen és egyszerűen!” és megváltoztattam a hozzáállásomat vagy nézőpontot váltottam.

Amikor pár hét múlva elkezdtem tervezni a következő pár hónapot, akkor azt vettem észre, hogy még 2 hét is belefér. Pár nap múlva pedig arra is rájöttem, hogy kisebb változtatásokkal a 3 hetet is meg tudom oldani.

Amikor lefoglaltam a repülőjegyet visszafelé is, akkor értettem meg igazán azt, amit egy barátom mondott nekem a nyáron. Azt mondta, hogy álmodjak!

Akkor még csak a részleteket láttam, nem állt még össze a kép és rájöttem, hogy emiatt nem tudtam álmodni, ezért már mindig a terveim közötti összefüggésekre építek, a célt és a nagy képet keresem.

Ennek köszönhetően február 11-én megtartottam az első Camino Tréningemet, ami a résztvevők visszajelzései alapján sikeres volt.

Arra vonatkozóan, hogy Finisterrében mit fogok csinálni 2 hétig, nincsenek konkrét terveim, egyetlen célom, hogy megtaláljam a tréninghelyszínt, ahol a nyáron a Camino Tréningeket fogom tartani.

A Camino és az (El)induló tréningekre hirtelen a terveimet is felülmúlta az érdeklődés és Május 22-23-24-én tartom az első 3 napos Elvonuló Camino Tréninget, ami mindig nagy álmom volt.

A Camino Mesék olvasóinak száma egyre növekszik. A 40 nap Finisterrébent 2498-an, a Tízmilliószoros napokat 1539-en és a Buen Camino I. részét 2246-an olvasták.

Amióta ezeket megtanultam, azóta tudok álmodni és azóta meg is valósítom az álmaimat úgy, hogy közben élvezem azt, amit csinálok.

Álmodj! Élvezd az Utad! Buen Camino!

 

Camino Mesék:

Hamarosan új Mesét írok. Ha szeretne értesülni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélben az új Tudástár cikkekről, Mesékről és Eseményekről értesítjük Önöket, akkor küldünk hírlevelet, ha valóban van mondanivalónk.

Küldés