Barion Pixel
Asszertív Tréning

Péntek 13.

Asszertív Tréning Szerző: Jekkel Orsolya
Tréner, coach, egyetemi óraadó, utazó

Amikor ma, 2023. január 13-án elkezdtem elolvasni ezt a cikket, kissé szkeptikus voltam. Azonban négy gondolat megragadta a figyelmem, ami miatt többször is figyelmesen elolvastam és átgondoltam.

„Péntek 13-nak sokak hitrendszere szerint köze van a babonához. Ha fekete macskát látsz, az balszerencsét hoz, ha négy levelű lóherét találsz, az nagy szerencsét jelent stb., elsősorban ezekre a hitrendszerbéli dolgokra gondolok, melyekben sokan hisznek még napjainkban is.”

Valahogy, amikor rossz napom van, mindig átmegy előttem egy fekete macska az úton. Régebben dühös lettem, hogy még te is? Vagy elkezdtem magam sajnálni, hogy milyen szerencsétlen vagyok és rendre történt valami rossz, vagy olyan, amit akkor annak értékeltem.

Amióta rájöttem arra, hogy én vagyok a felelős az életemért, azóta mindig hálás vagyok a fekete macskáknak, mert tudom, hogy szerencsét hoznak. Rájöttem arra, hogy minden jelet úgy értelmezek, ahogy én szeretném. Ennek megfelelően lesz pozitív vagy negatív a hozzáállásom, aminek köszönhetően én alakítom tovább a történéseket.

2.    „Teljesen mindEGY, miben hiszünk, hatással van-e ránk január 13. péntek, vagy nincs”

Az életemben egy út van, a saját utam. Én alakítom, merre megyek. 

3. „Amikor beaktiválódik ez az energia, akkor hatalmas, RADIKÁLIS ÁTALAKULÁSBAN vagyunk, ilyenkor történik meg az az átminősülés, amiben meg kell halnia azoknak a minőségeknek - dolgoknak - működéseknek - kapcsolódásoknak - szokásoknak stb., melyek lehúznak, mérgeznek, visszatartanak, mérgeznek és gátolnak a szintemelkedésben.”

Amikor eldöntöm, hogy máshogy csinálom, hatalmas energiák keletkeznek bennem, amik óriási dolgokra képesek. Amikor lerakom a régi szokásom és elkezdem máshogy csinálni, mint eddig. Amikor hajlandó vagyok szembe nézni magammal, amikor elkezdek tanulni.

4.     „Ilyenkor lehet SORSOT FORDíTANI, ha szükséges, meghozni olyan RADIKÁLIS DÖNTÉSEKET is, melyekhez eddig nem volt erőnk.”

Elkezdtem gondolkozni azon, hogy mikor voltak azok a döntéseim, amik nagy hatással voltak az utamra? Azok a pillanatok, amikor hajlandó voltam máshogy csinálni, mint eddig. 

6+1 döntés, ami számomra sorsfordító volt 2022-ben:

1.     2022. január 18. Ezen a napon vettem meg a repülőjegyemet az El-Caminora. Előtte napon már kiírtam post-ittel a falamra, hogy „Májusban vagy októberben megyek az El-Caminora”. Azon a napon utánanéztem, hogy ezekben a hónapokban a legjobb indulni a francia-út-on mindent figyelembevéve (időjárás, tömeg).

Amikor ránéztem a feliratra, éreztem, hogy ebből október lesz, aztán meg lehet 2023. május. Biztos mindig lesz valami indom, hogy halogassam.

Amikor erre rájöttem, úgy döntöttem, hogy 2022-ben megyek és mivel nyáron szeretettem volna a végén, az óceán parton 1 maximum 2 hetet eltölteni, ezért megvettem a repülőjegyet.

Abban a pillanatban, hogy ezzel megvolt a célom, megtáltosodtam. Minden sikerült, tele voltam energiával. 

2.     2022. június 6. Ezen a napon döntöttem úgy, hogy felszállok a buszra. Reggel nagyon pocsékul éreztem magam. Fájt a lábam, alig haladtam valamit az elmúlt 1,5 hétben és még nagyon messze volt a cél.

Elvesztettem a célom. 

Ekkor rájöttem arra, hogy valamit változtatnom kell, mert utáltam az egészet. Amikor eldöntöttem, hogy másnap felszállok a buszra és előre megyek, ezáltal közelebb kerülök az óceán parthoz, megint erőre kaptam. Még plusz 2 nap pihenő után elkezdtem élvezni a gyaloglást.

3.     2022. június 21. Ezen a napon érkeztem meg Finisterrébe. Már Cee-től folyamatosan a Camino Ninja alkalmazást bújtam. Megterveztem, hogy milyen sorrendben nézem meg az albergueket (zarándok szállás). Nem is élveztem az utat, csak terveztem.

Miután megnéztem az összes alberguet Finisterrében, amit elterveztem, rájöttem, hogy most még ezt nem kell eldöntenem. Nem is néztem még meg az Óceánt, amióta itt vagyok, csak keresek valamit. 

Ekkor eldöntöttem, hogy megváltoztatom a tervem és leülök valahova egy kicsit. Nem, nem baj, hogy még nem tudtam, hol alszom aznap. Lehet máshogy is csinálni, nem mindig csak úgy, ahogy szoktam (erősen tervezős típus vagyok). 

Leültem a kikötőben, néztem a vizet és akkor jött oda hozzám az ír író, aki azt javasolta, hogy menjek a Penzion Lopezbe, ő is ott lakik és csak 20 euró egy éjszaka panoráma terasszal. 

Amikor beléptem a szobámba, nem hittem el, hogy tényleg ott vagyok. Abban a szobában, amit annak ellenére, hogy először csak egy napra vettem ki, ami végül 40 napig volt az otthonom.

4.     2022. július 1. Ezen a napon módosítottam először a repülőjegyemet. Július 9-re szólt az első repülőjegyem. Több, mint 2 hét Finisterrében. Ezen a napon úgy döntöttem, hogy szeretem magam annyira, hogy maradhatok még 10 napot a születésnapomig.

5.     2022. augusztus 17. Ezen a napon vettem meg a jegyemet vissza Finisterrébe októberre. Előtte augusztus 3-án értem haza. Sokkolva voltam és vissza akartam menni, mindenképpen. Ezen a napon úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, akkor is vissza megyek és megvettem. Ismét volt célom, ismét tele voltam energiával.

6.     2022. augusztus 31. Ez a nap volt a KATA megszűnése. Eddig nagyon dolgoztam egészen augusztus eleje óta, de azért féltem is rendesen hogy mi lesz utána. Ezen a napon úgy döntöttem, hogy nem félek és hiszek magamban!

+1. 2022. október 17. Egy nappal ezelőtt találkoztam egy ismerős lánnyal, pár méterrel azután, hogy kiléptem a panzióból. Megszólított, hogy Orsi, emlékszel rám? Igen, emlékeztem. Az én csoportomban volt a gólyatáborban az egyetemen és utána egy diákszervezetben is dolgoztunk együtt. A testvérével volt és egy nappal korábban érkeztek meg, ők is a francia-úton gyalogoltak.

Nagyon örültünk egymásnak, beszélgettünk sok mindenről, javasoltam nekik, hogy ha maradnak még, akkor ott ahol én lakom nagyon jó a kilátás. Rögtön meg is mutattam nekik a teraszomat, hiszem a tövében álltunk.

Amikor másodjára találkoztunk, mondták, hogy már ők is ott laknak, kiderült, hogy pont a szomszédaim. Mondták, hogy sokat gondolkoztak azon, amit előtte napon beszélgettünk és miért nem coacholom ott a zarándokokat, akik megérkeznek? Biztos lenne rá igény és mondtak még sok ötletet.

Miután elváltunk, rájöttem, hogy ismét nem néztem ki a dobozból és nagyon fekete-fehérben láttam a dolgokat. Rosszul éreztem magam, mert azt gondoltam, hogy el kell döntenem, hogy Magyarországon vagy Spanyolországban fogok-e élni.

Úgy döntöttem, hogy nem kell dönteni és nem vagy-vagy. Itt is lehet nyer-nyer.

2 nap múlva, mikor elmentek a lányok, ezt az üzenetet találtam a szobám ajtaján és ekkor rájöttem, hogy már megint majdnem elfelejtettem, hogy Buen Camino! (Jó utat!)

Nagyon hálás voltam nekik!

Teljesen mindegy, hogy mit csinálok, hogy döntök, rajtam múlik, hogy élvezem-e a saját utam.

Indulj el! Buen Camino!

 

Camino Mesék:

Hamarosan új Mesét írok. Ha szeretne értesülni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélben az új Tudástár cikkekről, Mesékről és Eseményekről értesítjük Önöket, akkor küldünk hírlevelet, ha valóban van mondanivalónk.

Küldés